Architecture

When the cabin was to be built, all the materials had to be transported by sea

It was a challenge to transport the materials to the construction site.

When the cabin was to be built, all the materials had to be transported by sea

For many cabin owners, time comes when the space becomes too small and the old cabin needs an extension. Others, however, choose to replace the old cabin and give the new time their rightful place. The Swedish architect Martin Videgård and his family owned a summerhouse in the middle of Saltkråkan, far out in the Stockholm archipelago.

– The property has been in the family’s ownership for many years and the original buildings consisted of a boathouse and a small guesthouse, he explains to clicks. no. Videgård operates the Tham & Videgård architectural office in Stockholm.

But when the family grew, the need for greater space also came. The solution became a house that gave room for a family of five people.

The living rooms are located on the ground floor, while the second floor contains the bedrooms.

When the cabin was to be built, all the materials had to be transported by sea

CUTTING SALTAK: Instead of letting the roof up in a tip, the top of it is cut off to open up the light through the ceiling. Photo: Åke E: son Lindman

When the cabin was to be built, all the materials had to be transported by sea

MORE LIGHT: There are three large sliding door sections in the cabin, two of them on each facade and the last one on one side. It gives a great light to the interior and enhances the light character that the use of veneer plates creates. Photo: Åke E: son Lindman

Shaped by the light and the surroundings

When the cabin was to be built, all the materials had to be transported by sea

This is not the apartment for you with claustrophobia

The new summerhouse grew out of the qualities and peculiarities of the place.

The lighting conditions, the sea view and the flat and slippery mountains were some of the things that formed the starting point for the project, explains Videgård.

A relatively low budget also helped shape the summerhouse, partly with regard to the design. Lining was used in the load bearing structure, while the plywood panels clad the walls.

In the ceiling on the ground floor, the plywood slabs are shaped in concave arcs to create light and shadow effects and to give the entire volume a direction.

Maintenance-free

In Stockholm’s outermost archipelago it is hard-tempered. It created the premises for the choice of outerwear. It must be maintenance free.

– We chose metal plates throughout the building, also because it gives the house a whole and emphasizes its compact shape, explains Videgård.

By using local craftsmen who live on the islands, they ensured that the climate challenges were taken care of in the best possible way.

Ship Over Water

When the cabin was to be built, all the materials had to be transported by sea

A LOT OF GLASS: From the sea you can see the sharp use of ice cream in the cabin. Photo: Åke E: son Lindman

When the cabin was to be built, all the materials had to be transported by sea

FURU AND METAL: The black metal plates that the cabin is dressed from bottom to top is deliberately chosen as a skin, but also because the black slides into the pine forest shadows. Photo: Åke E: son Lindman

When the cabin was to be built, all the materials had to be transported by sea

MARKANT: Towards the blue, clear summer sky, the cabin stands out with a distinctive profile, which in itself creates an aesthetic. Photo: Åke E: son Lindman

In addition to the climatic conditions, logistics also offered challenges. With its outermost location in Stockholm’s archipelago, all transportation had to take place over the sea.

When the cabin was to be built, all the materials had to be transported by sea

No, then the house does not fall

And it’s not about materials that can be shipped in a landing boat. Large glue constructions and window façades had to be handled in a special way.

– We had to use loaders to transport the construction to the island, says Videgård.

Selected black

The original houses that stood on the property were black. And so was the color of the new house as well. In many ways an untraditional color of a cabin, but it was not just about tradition and history. It was also a conscious choice in relation to the surroundings

When the cabin was to be built, all the materials had to be transported by sea

ON REKKE AND RAD: Here on the second floor, the three children sleep in a row. The coarse chipboards create a nice texture. Photo: Åke E: son Lindman

When the cabin was to be built, all the materials had to be transported by sea

WINNING: In the blue, almost the cabin disappears into the pine forest shadows. Photo: Åke E: son Lindman

– The house stands on a pine in the pine forest and the black color glides well between the tribes and the forest’s shadows, expands Videgård.

When the cabin was to be built, all the materials had to be transported by sea

The architect had to accommodate 17. 000 books and one grand piano

And there is no strange thing about the cottage, although the construction has a clear profile to the surroundings. For the compact form, the cottage defines uniquely and makes it an element in the surroundings, rather than a foreign element.

Large light emitting

Large sliding door surfaces emit light throughout the cottage’s first floor, which contains a large living area.

In addition, the kitchen and bathroom, together with the stairs up to the second floor are located in a delimited square area. It provides a distinct organization of the entire base and opens the first floor to the light flowing from all sides.

When the cabin was to be built, all the materials had to be transported by sea

BUILD ROOF: The roof of the first floor is dressed with curved veneer plates that create exciting light and shadow effects. Photo: Åke E: son Lindman

When the cabin was to be built, all the materials had to be transported by sea

OPEN: The cottage is on a flat area above the sea, and the large glass façade captures both the light and the nature. Photo: Åke E: son Lindman

And with the use of light plywood slabs on the walls, a light expression is formed that enhances the house’s summer character.

When the cabin was to be built, all the materials had to be transported by sea

Snowy roof had a brilliant idea to get light into the old boathouse

The private sphere in second floor

While the first floor is dedicated to existence in all its social hospitality and openness, the second floor appears more closed and private.

Here is the family bedroom. The parents have their own separate rooms, while the three children sleep in a row and row in an open bed solution.

In the second floor, the children also have their living room.

When the cabin was to be built, all the materials had to be transported by sea

ZONES: The cottage is clearly divided into zones. On the first floor, the living area dominates, but in the bakery of the floor there is a cube containing kitchen and bathroom, as well as the stairs up to the second floor. Photo: Åke E: son Lindman

When the cabin was to be built, all the materials had to be transported by sea

Average of the cottage. Its base is 121 sqm, while the total living space is 180 sqm. Photo: ILLUSTRATION: Martin Vidgård

– Here the children can retreat to their universe if they feel like it, says Videgård, who is very pleased with how the cottage was. The use of local artisans who knew both the climatic challenges but who also had knowledge of following his instructions became a success.

When the cabin was to be built, all the materials had to be transported by sea

You can accommodate everything you need on 19 square

Also read:

This cabin is world class architecture

A cottage for all seasons

Looking for good interior ideas? You can find them in the Inspiration Guide

When the cabin was to be built, all the materials had to be transported by sea

LARGE CONSTRUCTIONS: From the parents’ room you can clearly see how the light emits from the ceiling opening between the large roof beams in lime wood. Photo: Åke E: son Lindman

When the cabin was to be built, all the materials had to be transported by sea

UP or DOWN ?: The opening at the top of the entire roof length gives a good lightning. Photo: Åke E: son Lindman

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker