Architecture

This Norwegian building has gained international attention

Norwegian architecture claims once again internationally.

This Norwegian building has gained international attention

Norwegian architecture has on several occasions argued internationally. The opera has often been pulled out, and even the Norwegian house has been hailed.

In the international architecture competition World Architecture Festival (WAF) three Norwegian companies have been nominated: MAD Architects for B11 in the barcode series in Oslo, A-lab for Statoil-built at Fornebu and the Nordic Office of Architecture for the Knowledge Center at St. Olavs hospital in Trondheim.

Kim Skaara, president of the Norwegian architects’ country federations, is very pleased that Norwegian architects once again claim internationally.

– We think this is very stazid and is very pleased with such confirmation of the work our architects are doing.

He believes that there are good synergies for Norwegian architects in the interaction with their Nordic colleagues.

– In an international context, we are part of a Nordic context, where quality is central and the sustainability tab is kept high.

– But it is clear that Snøhettas international position has also created positive effects for Norwegian architecture. In addition, we have many young, skilled architects who also excel internationally, emphasizing Skaara.

The Knowledge Center at St. Olavs hospital in Trondheim

This Norwegian building has gained international attention

PRESIDENT PRESIDENT: Kim Skaara is president of the Norwegian Architectural Association and he thinks it is very positive with such confirmation of the work his members do. Photo: NAL / Lone Kjersheim

This Norwegian building has gained international attention

Built house in bridge over a stream

Since 1995 there has been a continuous development of St. Olavs Hospital, and with the Knowledge Center, which was completed this year, the area became complete.

Then it was also just right and reasonable that the dot over the i got international attention and was nominated for the WAF competition.

The building was designed by the two architectural offices, the Nordic Office of Architecture and the Ratio Architects.

– We think it’s very nice and meaningful after many years of work being nominated, “says John Arne Bjerknes, partner and general manager of the Nordic Office of Architecture.. no.

– Entire St. The Olav complex has also received honorable mention in the state building price, and in 2006 we received an international award at WAF for the Nevros Center at St Olav.

Bjerknes says that the entire complex has received wide international attention for its special design and planning.

– The peculiarity is that the area is laid as an integral part of the city plan with each center as an independent city quarter. In addition, human qualities, the patient and the quality of treatment have been in focus all the time, unlike the traditional way of planning healthcare where an industrialized production has sometimes been unnecessarily prioritized.

Unique healthcare

This Norwegian building has gained international attention

SURE FASADE: The facade of the Knowledge Center is constructed of anodized aluminum and glass with a very distinctive x-pressure, which does not prevent the light or vision. Photo: Espen Grønli

The Knowledge Center is created with a strong emphasis on functionality and ease of use. In addition to being part of the building complex of St. Olavs Hospital is the Knowledge Center also affiliated with NTNU. The building therefore contains both health-related areas, study rooms and auditoriums. In addition, it is equipped with a library, canteen and restaurant.

This Norwegian building has gained international attention

This was the start of one of the country’s most monumental churches

According to Nordic / Ratio, it was built with a focus on high-tech construction techniques and materials, including maintenance-free aluminum alloy facades and a daylight that penetrates the building.

The building is designed around the Knowledge Center’s primary room, the egg-shaped auditorium, and outdoors, the building body creates an intimate outdoor space in addition to the more open public sphere around the center.

The facade of the Knowledge Center is held together by a “skeleton”, which has a rhythmic pattern with wider openings on the outside and narrower on the inside. At the same time, the perforated facade gives the building a “light” expression and makes it more open and inviting than the surrounding buildings containing a larger proportion of sheltered treatment areas.

Built is the first hospital building in Northern Europe, built to passive house standards. On average, total energy consumption will be reduced by 75 percent compared with existing health buildings. According to Nordic, this reduction corresponds to the consumption of 100 detached houses.

Throughout St. The Olavs complex runs decorations, as an important element in humanizing the buildings.

Statoil’s office at Fornebu

For one of the buildings, it’s not the first time they have been nominated and even won. At the tamp of last year, Statoil’s office building on Fornebu won the first prize in the class office building in World Architecture News’ (WAN) competition. The building was designed by the a-lab architectural office.

This Norwegian building has gained international attention

EGGET: The egg-shaped auditorium forms the core of the Knowledge Center. Photo: Espen Grønli

This Norwegian building has gained international attention

DESIGN ELEMENTS: The designs are used as design elements and give the whole building a clear expression. Photo: Espen Grønli

The award was then shared with the office-based Cannon Place in London, designed by Foggo Associates in England.

This Norwegian building has gained international attention

Here landes an alien building

– It is honorable to share such an international award with experienced architects whom we admire and have been inspired by for a long time, architect in a-lab, Charlie Marsden, told Budstikka at that time.

However, it was not enough, the building has also received a few other awards. It received the builder’s award for 2012 and has been nominated for the steel price of the year.

However, when they have now been nominated in the best office building in the WAF class they are still humble in relation to the attention the building has gained.

– We think it’s a lot of fun to be nominated for this award, as the contest / concept also won the WAF award in Barcelona for the best “future project” in 2009, says a-lab Odd Klev partner to click. no.

– Statoilbygget has received a lot of positive attention lately, and we will especially emphasize the developer ITFornebu Eiendom and Statoil as tenants who have been important supporters to complete the concept.

Message Footprint

“Statoil’s new regional office at Fornebu brings together its regional offices and international department in one flexible, inspiring and innovative meeting and workplace for 2,500 employees,” writes a-lab on its website about the building, which was the result of an athletics office..

The office says that the main challenge was to place such a large building in interaction with nature and the surroundings. At the same time, the building should add new life and new impulses to the surrounding park and business area. The main question for the office was therefore: “How do you design a meeting between an over 65,000 square meter office complex and the idyllic shoreline on Fornebu?

This Norwegian building has gained international attention

KEYGENER: The building consists of five bodies laid on each other, and the design has gained inspiration from the oil industry’s own construction. Photo: Luis Fonseca

The solution became a building form that extracts inspirations from the oil industry’s own construction. The building body therefore consists of five lamellae stacked on each other. That way, the office believes that the entire complex gives a modest footprint, while creating a large common space between the slats and giving room to public park areas on the outside.

This Norwegian building has gained international attention

Here is Norway’s roughest building

Complex and monumental in its design, the building was nevertheless built in just under 20 months. It required a very good design process and good cooperation between user, owner, contractor, architect and all other design and executives.

“The result is a project where users and owners, as well as the entrepreneur, are very pleased with the result,” concludes a-lab.

B11 in the Barcode Quarter

“No more spreads creativity than tight restrictions, and you get them no closer than a 11-meter-wide plot that will accommodate a 15-story high-rise building,” MAD writes architects in the project description about the challenge they met in the operating district along Oslo waterfront.

“Add two towers and 16-story buildings as neighbors, so it’s obvious that something extraordinary had to be created to make this work,” they say.

And, unequivocally, the jury in the WAF competition apparently meant that the building has been since it has nominated the building.

This Norwegian building has gained international attention

INNSIDEN: Inside, the new Statoil building on Fornebu is characterized by unexpected forms and modern materials. Photo: Trond Joelsen

– We are proud to be nominated and think it’s extra fun when it’s a project we’ve put so much thought into, says architect Alf Isak Nordli to click. no.

This Norwegian building has gained international attention

Check that transformation!

– In our projects, we always try to make a big commitment to everything from builders, authorities and, of course, especially among those who will live in and between these buildings. We tend to think that we have both well-known and unknown clients for our buildings. The positive feedback we receive suggests that this time we have succeeded in a project that is embraced by both the individual users and the city.

– One of the world’s slimmest buildings

B11 is one of 12 buildings in the now well-known Barcode series, and is created in the same design language: Long, thin and right-hand buildings with visual sight lines in between.

“This is basically built as one of the world’s slimmest apartment buildings,” MAD writes. And with a width of barely eight meters and a length of almost 100 meters, it’s not unreasonable to believe they are near the truthful. At its narrowest point is not built wider than six meters.

Throughout there are six apartments on each floor. Each apartment is equipped with a private balcony, complemented by shared roof-level gardens.

By turning all the living rooms and balloons to the southeast, the architects have let each apartment have a good daylight. In addition, each apartment has a large glass door facing the balcony, which creates a good transition between the outside and inside.

This Norwegian building has gained international attention

WORLD’S STRONGEST ?: The built-in B11 in the Barcode series was designed by MAD architects, and with its width of almost seven meters and almost 100 meters long, according to architects, one of the world’s slimmest buildings. Photo: Jiri Havran

The façades are characterized by the fact that the individual balconies create irregularities, which gives individual apartments an individual design. In this way, every balcony is secured a wide view.

This Norwegian building has gained international attention

Yes, somebody lives here

On the balcony of each apartment there are movable facade elements that allow residents to control how their apartment is exposed to sunlight and the surroundings.

“In addition to being a valuable feature for residents in a densely populated area, the moving facade elements are also architecturally exciting,” the architects say in their project description.

B11 is not just an apartment complex, on the first and second floors you will find fitness facilities, shops, offices and dining rooms. These are designed to interact with the surroundings so that fitness users can watch the trains while they sweat over the spinning bikes.

On each side of the building there are themed areas. Thus, at the south east entrance you will find a strip inspired by Norwegian nature with forest flowers, little bart, heather and moss. This is meant to act as a buffer between the private zone and the city, but is rather designed as a passage than a place to lie.

“The vegetation is hardy and will adapt to the seasons. It will add a rural feel to an area characterized by concrete, steel and glass, “points the architects.

On the other side, the northwest, you have built a bike field. The architects say that this area was a challenge. The question was how to create something interesting of a 90 square meter area that would accommodate 200 bikes. The answer was to make the bike stand so interesting that people would get byways to see it.

In addition to the private balconies, the apartment building has three communal beds. One with access from the second floor, one with entrance from 13. floor and the last one up to the top floor to get out on.

Also read:

The fire station was converted to a designer residence

They live in a greenhouse

The family wanted the house to look like a cave

Looking for good interior ideas? You can find them in the Inspiration Guide

This Norwegian building has gained international attention

CLEAN APARTMENTS: Each floor has an average of six apartments each with its own balcony. In addition, the building is equipped with three communal beds. Photo: Jiri Havran

This Norwegian building has gained international attention

MODERN MATERIAL USE: The facade is covered with anodized, perforated aluminum plates, which are designed so as not to obstruct the view of the residents. Photo: Jiri Havran

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker