Architecture

This is the future kindergarten

It was time to replace the old kindergarten.

This is the future kindergarten

Strict requirements for kindergartens are imposed. It is about energy, universal design and play area.

When old kindergartens are torn to meet these demands, architecture is often emphasized when the new traveler is traveling.

The same was true when old Vålandshaugen nursery was to be replaced with a new building.

Because kindergarten should have passive housing standards, it was important to give the building a compact shape, “explains Dag Boger in the architectural firm Abacus to Klik Bolig.

– And the building body follows the terrain and opens onto the playgrounds and closes towards the road that passes on one side.

In addition, it is designed to make the playground get the most sunshine throughout the day.

Had to tear the old

One of the reasons why the old kindergarten had to be replaced with a new was that the playgrounds did not meet today’s requirements.

However, the original plan was to keep the old nursery, which was built in the brick and was architectural. But it did not make it possible for it to be torn, says Boger.

This is the future kindergarten

OUTSTANDING: Vålandshaugen nursery is on top. The plot is elongate and sloping, as the architects have made the construction of the building so that it follows the terrain. (PHOTO: Katja Ewald) Photo: Katja Ewald

Passive houses

In 2008, the Government established the City of the Future project, a cooperation project with 13 of the country’s cities. The purpose was to reduce climate emissions.

Vålandshaugen nursery is part of this project. It was completed in 2013 and is built in passive housing standard, with the possibility of upgrading to zero-discharge / plussenergihus.

This is the future kindergarten

ENERGY REGISTER: The whole project is based on the idea of ​​a minimum of organic footprints, which makes it possible for electric cars and bicycle parking. Photo: Manuela Hardy

This is the future kindergarten

THICK WALL: To keep the passive housing standard, 350 mm insulation has been laid in the walls while the ceiling has used 500 mm insulation. Photo: Manuela Hardy

Non-toxic

Boger says that it is emphasized that kindergartens should be as environmentally friendly as possible regarding the use of materials.

This is the future kindergarten

Less than 20 sqm and consisting of 29 parts

– We have consistently used natural materials, and we have used surface treatment that is free from toxins.

He adds that they have used pine core woven as an outerwear.

– This is inserted with iron white roll in order for it to have a smoothly curly patina.

This is the future kindergarten

GIFT AND RESIRCULAR: Inside, environmentally friendly and recyclable materials are used and parts of the furniture are reused. Photo: Manuela Hardy

This is the future kindergarten

OWN INTRODUCTION: The kindergarten consists of two departments for young children and two for larger children. These are located on each floor, with entrance right from the ground floor. Photo: Manuela Hardy

Recycling

Security and well-being for all is one of the elements in the value base of Vålandshaugen nursery. This is reflected in the design of indoor playgrounds. Material usage is based on an environmentally sound principle.

This is the future kindergarten

You do not guess what this house is made of

– We have used non-plastic materials and with a high degree of recycling, Boger describes.

Outside, emphasis is placed on using materials that can be recycled. In addition to the playgrounds there is a bicycle path from north to south.

This is the future kindergarten

LARGE TUMPLASS: Originally there was an older kindergarten there, but it did not satisfy the modern requirements for playgrounds. With the new nursery the children have enough outside space. Photo: Manuela Hardy

This is the future kindergarten

ACCOMMODATION: In the kindergarten there is a cycling path that runs from north to south. Photo: Manuela Hardy

Low energy consumption

One of the prerequisites for the kindergarten was that it should be listed in the passive house standard. To achieve this, large glass surfaces were established to attract sunlight, well-insulated exterior walls with 350 mm insulation and roof with 500 mm insulation.

This is the future kindergarten

If you drive past, you can not expect to see the house

– The building body is generally designed to take into account wind and solar conditions, explains Boger.

Two 217 meter deep energy beans were also drilled. These were connected to a water-water heat pump. On the south wall was a solar collector system installed which connects to the heat pump and energy wells.

In periods where it is particularly cold, additional heat can be obtained from a wood burning stove.

This is the future kindergarten

SOLINNSLIPP: The sun is supposed to be part of the warming in the nursery, so large windows have been used. Photo: Manuela Hardy

This is the future kindergarten

LIST: The significant window usage also makes it light inside. Photo: Manuela Hardy

More quiet children

As part of the environmental measures, a so-called sedum roof has been added. There are ceilings consisting of dried perennial perennials.

In one with the swarms

In addition to the environmentally friendly use of materials, the emphasis has been placed on sound-absorbing measures, which according to the website of the Norwegian architects’ federations have had an interesting effect.

“The parents report that children are much more obvious when they get home from the nursery, and the children have a much lower level of sound than before,” they write on their websites.

This is the future kindergarten

GREEN THANKS: As part of the environmental measures, so-called sedum roofs, consisting of dry-rooted perennials. Photo: Manuela Hardy

This is the future kindergarten

MUCH VOLUME: The right-hand building body also gives a lot of volume inside, but the use of noise-absorbing measures makes it sounded. Photo: Manuela Hardy

– A whole different world

Kari Sutterud is the manager of Vålandshaugen kindergarten. She tells of a whole new experience when the new kindergarten was completed.

– It was like a completely different world. We have had completely different facilities than we had in the old nursery, she says. no and draws the new kitchen solution, which has given them much more room for cooking.

– There has also been a much better wardrobe solution.

Sutterud further highlights the environmental measures, which the effects marked as soon as the kindergarten was taken into use.

– Usually there is a special smell in new buildings, which hangs for a while. But here it smelled wood from the first day and it was a very good smell.

Since Vålandshaugen is a passive housing solution, it means that the building is very tight and that the ventilation is provided by a so-called balanced ventilation system.

– We have noticed that the air has become far better than it was in the old kindergarten, says Sutterud.

The kindergarten’s anti-noise measures, including using wood floors, work according to Sutterud also very well.

– It has become a far more harmonious play environment because the children no longer have to speak loudly to hear each other. And then we have several small playrooms with glass doors, which allows the children to play sheltered there at the same time as we can contact them.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker