Architecture

This is just half the house

Check how far the architects went to customize the home to the terrain.

This is just half the house

The little family wanted a house that was as adapted to the special natural surroundings as possible. The residents therefore contacted the architects Denieuwegeneratie architect with a wishing help. The result was a living in direct contact with nature, and with minimal ecological footprints.

Rough Adjustment

The house is located on a historic farmland in a nature reserve in the Netherlands.

– To minimize the disturbances in the landscape, the house is built into an artificial hill, explains the architect Thomas Dieben.

– The client also wanted an environmentally friendly house, and we therefore placed great emphasis on environmentally friendly and sustainable solutions. The enclosure in the ground also serves as a camouflage that hides the house from the north side. Earth around serves as thermal insulation.

Local Materials

On the south side, the house has been opened up to the maximum. The large glass fa├žade is framed in timber, which controls the transition from the artificial to the natural. There is a large terrace along the entire width of the house, and on the west side is a chicken house made.

– The frame of the house is constructed of Lerk, from the woods around the house. The materials are thus very short-lived and local, “explains the architect. Detailing creates a seamless transition between interior and exterior: The concrete floor, window frames and the finishing touch of the patio are throughout the interior of the exterior.

This is just half the house

PLANTING AND OUTDOOR Photo: Jaap Vliegenthart, John Lewis Marshall

This is just half the house

SPEAK IN THE FELL: The entrance to the house is through an opening in the mountains. Photo: Jaap Vliegenthart, John Lewis Marshall

This is just half the house

OPEN OPP: The large windows open onto the forest and the mountains around the house. On the west side, the residents have made a hens house. Photo: Jaap Vliegenthart, John Lewis Marshall

This is just half the house

SCREEN IN THE TERRACE: From the backside, you can hardly see that there is a house there. Photo: Jaap Vliegenthart, John Lewis Marshall

This is just half the house

GLASS COUPLE: From the children’s room on the second floor there is a window shaped like glass dome. Photo: Jaap Vliegenthart, John Lewis Marshall

Free game room

Inside, the house has a wide open, open space of 12×19 meters. The open space allows a flexible solution to the interior.

This is just half the house

Maybe Norway’s most beautiful cottage

– The rooms are arranged in a careless way and divided by light wood constructions, explains Dleben. We have done this to facilitate possible future changes. Nothing is locked and the interior should be able to evolve with the young family. Thus, rooms and rooms can be added or removed over time.

– The different rooms are very different. In one part of the house there is a cave-like atmosphere in which daylight flows through deep cuts in the mountains. In the open common area, the large glass facade opens up to spectacular views of the surrounding forests.

This is just half the house

BETONG: The architects used as much recycled concrete as possible, as concrete in the starting point is not environmentally friendly due to a polluting construction process. But the material is perfect for keeping the heat in and out, so that the house is kept cold during the summer and warm in winter. Photo: Jaap Vliegenthart, John Lewis Marshall

This is just half the house

ARTICLE SURPRISES: The house is full of precious solutions such as these steps, shaped like skateboarding. Photo: Jaap Vliegenthart, John Lewis Marshall

This is just half the house

BECOME INTERIOR: The interior of the house is original and surprising. Large, bright canvas can be pulled for the huge windows as protection from the sun. Photo: Jaap Vliegenthart, John Lewis Marshall

Contrast

The architects wanted to create contrasts in the materials and interior. The concrete wall, which will symbolize the mountain, looks unfinished. The welded joints in the steel are visible and the wood is untreated. The interior, however, is finished and carried out in an original and colorful way.

This is just half the house

This house makes more energy than it uses

Energy-efficient solutions

– The project has been an experiment in sustainable, architectural and technical strategies, explains Dleben. The technical installations, designed by Arup Amsterdam, consist of solar panels, LED lighting, heating with pellets in combination with a low temperature and CO2-controlled ventilation. The result is a house where the total amount of energy produced exceeds the consumption. The surplus energy can be used to charge an electric car.

– The house is different and unpredictable, the architect concludes. We wanted to carry out an experiment in sustainable strategies in structure, and material and technical installations. It’s a house that slides into the surroundings, but still stands out with exciting surprises.

This is just half the house

THE OUT OF THE OUTSIDE: The idea behind the protruding window was that the children could hang out of their room to look at the stars. You can sit inside the window and be literally outside the house. Photo: Jaap Vliegenthart, John Lewis Marshall

This is just half the house

STILRENT: The continuous use of concrete gives a stylish and industrial feel to any of the rooms. Photo: Jaap Vliegenthart, John Lewis Marshall

This is just half the house

CREATIVE BOKHYLLE: The car is a “joke” from the client. He drove a Daimler, which is very polluting. Since his house was to be maximum sustainable, he could not continue to drive the polluting car. He crucified the car for his sins. Then it was turned into a bookshelf and a barbershop. Photo: Jaap Vliegenthart, John Lewis Marshall

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker