Architecture

The family in Nordland took some special choices when they built the house

The family in Nordland took some special choices when they built the house.

The family in Nordland took some special choices when they built the house

Ecological building principles are beginning to broaden, motivated, inter alia, by the idea of ​​leaving behind a minimum impression.

This is also an experimentation with building materials, where health is central to the choice of materials.

In addition, the construction of the building will be of great importance, and this family in Gildeskål in Nordland has really made a special choice. They put their entire house in an oyster bell, or they called it.

Their motivation was to live in a house that was built of materials that would either be composted and recycled or recycled.

– We wanted to live in a house that was healthy for us to live and breathe in, and that brought us back more than a normal Norwegian house, “says Benjamin, the house builder.. no.

“It feels better than I could have imagined. What I find best is that the house creates a frame where it is so easy and free to be MEG. Just this I did not think of, but it may not be so strange considering that we have designed and built everything ourselves.

I simply feel that I’m blooming here. It’s an absolutely beautiful place to be, and of course we feel a whole lot of love for the place, “writes his wife, Ingrid Marie Heartfare on his blog.

The family in Nordland took some special choices when they built the house

OSTEKLOKKEHUSET: The tank goes back to childhood’s small houses inside a liquid-filled glass bell and as it started to fall in snow when it was shaken on. In the modern edition, however, it snows outside the clock while even in winter there may be more degrees in it. Photo: Jan-Arild Bøe / Husbanken

Minimum Organic Imprint

The family’s starting point for the whole project was that they wanted to build a house that made as little ecological impression as possible.

“The background for the project was the developers’ desire to exploit local, natural and degradable building materials that can not burn or be exposed to pests that do not interfere with nature and provide a favorable indoor environment with controlled humidity and temperature”, writes the site to the Norwegian Architectural Association (NAL), architecture. No, about the project.

The family in Nordland took some special choices when they built the house

CLIMATE ZONE: Here you can move in and out of the different climate zones. Photo: Jan-Arild Bøe / Husbanken

The family in Nordland took some special choices when they built the house

CLIMATE ZONE: Inside the judgment, it is grown ecologically and exoticly. The domain creates a climate zone that makes it possible to grow all year round. Photo: Jan-Arild Bøe / Husbanken

Cheesecake

One thing is the use of straw and clay as building materials, but perhaps the most special is the glass dome that is built over the house.

The family in Nordland took some special choices when they built the house

The architect had to accommodate 17. 000 books and one grand piano

They have done that to create a climate zone, among other things, to grow their own food.

“The greenhouse will produce short-lived food for its own use, and the plants will, in turn, supply the indoor air”, deepens architecture. no.

– The domain has reduced the need for heating because the interior house is always in a warmer climate, protected from wind, rain and snow, explains Heart Follower..

– In this way we have been given a maintenance-free outside of the accommodation, as well as the opportunity to grow large amounts of organic food. And by extending the growing season with the judgment, we can grow more tropical food than what the Arctic climate otherwise permits.

Within the domain there is also a biological cycle, where all water used in the house becomes nutrition and irrigation to all utility plants in the greenhouse.

– Clean water in, clean water out. The house does not pollute Adding Heart Follicles.

The family in Nordland took some special choices when they built the house

TRAISVERK IN TØMMER: Here you can see how timber is used as a travel, and the interior is characterized by an open solution. Photo: Jan-Arild Bøe / Husbanken

Energy Usage

The heating in the house is mainly based on geothermal heat, so that the outside air is passed through a 90 meter long channel located three meters below ground.

The family in Nordland took some special choices when they built the house

If you drive past, you can not expect to see the house

In summer, this will act as an air cooler, while in winter it will heat the air before it is sent into the house.

Solar collectors will be built, primarily for the heating of water stored in large hot water tanks. The water in these thoughts can be used for tap water and heating in the floor (waterborne heat).

And when the dark time sets over the building, the wood burning stove will provide water heating.

The family in Nordland took some special choices when they built the house

SOVE UTE: At the top of the inner house, it is possible to sleep and stay alike. Notice the piping that passes through and will emit heat during the cold season when fired in the oven. Photo: Jan-Arild Bøe / Husbanken

The family in Nordland took some special choices when they built the house

Photo: Jan-Arild Bøe / Husbanken

Material Usage

Desired to use building materials that are as short and healthy as possible, resulted in the house being built in so-called cob, which is a mixture of clay, straw and sand, as it is taken from the immediate area. The cob is moored into a wooden carpentry.

The family in Nordland took some special choices when they built the house

The coolest cabin in Valdres?

In addition to the use of natural building materials, the ventilation is also quite natural, which means that the air flows unimpeded out through openings.

All interior surfaces are painted with lime, which has the property of absorbing moisture in the room and releasing it back to the environment. It contributes to natural moisture regulation in the rooms.

– Raw clay walls fit very well in the bathroom and in the laundry room. They absorb and release moisture and regulate this superbly, deepens the heartfelt.

The family in Nordland took some special choices when they built the house

UP TO TOP: This staircase leads to the terrace at the top of the house. (PHOTO: Benjamin Heart Follower)

Water and drain

The housing handles according to architecture. no own drainage, both gray water (shower, sink, sink) and black water (sewage). It is done through thoughts located in the house basement.

The family in Nordland took some special choices when they built the house

Inger and Bjørn Nome live in a house a bit out of the ordinary.

The overflow water from the tank enters a closed plant system where it is filtered and purified until it comes out so clean that it is used for watering vegetables in the glasshouse. The plant itself requires little care and requires only the supply of solar energy.

The purifying wetland plant requires little care and only requires energy from the sun.

The family in Nordland took some special choices when they built the house

Photo: Benjamin Heart Follower

The family in Nordland took some special choices when they built the house

MORE FEATURES: The logs have more features. It was much faster to build a cob by using the restraints of the lumber in the walls. The logs also make nice details, and that it is easy to put screws in them to hang up shelves and the like. Photo: Jan-Arild Bøe / Husbanken

Summer in winter

The house on Gildeskål is virtually unassailable to the climate. Only when it hurts, they experience a weather outside.

The family in Nordland took some special choices when they built the house

20 telys keeps the indoor temperature up

– When it’s storming outside, we do not notice anything, neither shaking or shaking in walls like we did in former houses. We get summer right outside the wall of the wall in April, and when the snow is still outside we go in shorts and pose flourishing fruit trees and pick salad in the climate zone, describing Heart Follows.

He says they are harvesting tomatoes and paprika until October, and when the snow goes out, it is still green and lush in the judgment. Fruits and vegetables grow wild and they can have herbs in the judgment all year.

– The biological cycle and the ventilation in the air lugs work excellent. We will never get it too hot in the house. The walls are massive and thick and it’s cooler in our cobhus on the warmest summer days than in the neighboring detached houses in wood, deepens the heartfelt and adds that the temperature in the house is stable.

– The clay floor is very comfortable to walk on. It’s like it’s soft and hard at the same time, and it’s good and hot all winter.

The family in Nordland took some special choices when they built the house

Photo: Jan-Arild Bøe / Husbanken

– Had to work no matter how tired we were

The start of the entire project was a small challenge for them because they needed a building permit to get the loan in order. But to get a building permit, they had to have data about the judgment of the English producer, Solardome. However, these would not make the preliminary calculations before it was paid an advance on the judgment.

The family in Nordland took some special choices when they built the house

The house makes the flow itself

It resolved that we had received a smaller loan in advance, which paid the advance to Solardome. When the building permit was in order, we got the loan in order and the judgment was designed to suit Norwegian conditions with snow and wind, adding Heart Followers to.

In addition to this, the construction of the house consisted of hard work; wall mining mines and construction of many tons of walls in over 30 degrees and sunshine.

We had to work smoothly, no matter how tired we were. No one else built it for us. We had both jobs next door and three young children to take care of. But it went and the result is something to be proud of.

Good planning

Benjamin Heart Follower’s advice to others who go with plans to build an eco-house is to plan well.

– Think through what’s wise to do in which order. Should you build a cob you should have enough clay, sand and straw available so you do not have to wait because you are free of one of the parts. Also have all the equipment in place. Ask for help, arrange dows or workshops.

He further advises to take a thorough look at the building of the house itself, including obtaining information and documentation from others who have done similar things before to fill out a good building application.

– And have patience with the process of finding someone who is willing to be responsible builder.

The family in Nordland took some special choices when they built the house

Photo: Jan-Arild Bøe / Husbanken

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker