Architecture

In this house the wood burning stove is only used once in the last five years

architecture, sustainability, modern architecture

In this house the wood burning stove is only used once in the last five years

A house is not only a place to live, but also a relationship; to people and to the surroundings. Through the architectural expression, these premises are conveyed. Some choose the loud form, the more the more quiet.

This house on the San Juan Islands in the state of Washington in the United States has chosen the humble approach. A life in beauty without lavishness is the house’s maximum.

– Thrifty use of quality materials and products was used to create a house that cares carefully and discreetly in the landscape, while at the same time being solid and energy efficient, architect Geoff Prentiss describes in the architectural office Prentiss balance wickline architects.

And to emphasize the humility of the place, it is only a gentle path that leads down from the parking lot and to the house. It stretches between rocks and rocks.

– There is a path that the deer could have made, says Prentiss.

The article continues underneath the image.

In this house the wood burning stove is only used once in the last five years

POSITION: The house is laid down in the terrain to provide protection from the wind and shield it from neighboring houses. Photo: Adam Waldo / Geoff Prentiss / Rob Skelton

In this house the wood burning stove is only used once in the last five years

PLEASE: The house does not take much space in the surroundings. Photo: Adam Waldo / Geoff Prentiss / Rob Skelton

Shielded from neighboring houses

The architect office had previously drawn an apartment for the same client, but in a more settled area of ​​the San Juan Islands. However, she wanted something that had a more isolated location, away from the summer tourists. And for that purpose she bought a secluded property. However, not completely despised from civilization. Because there were more cottages nearby, so the architects’ mission was to create a house that took in the surroundings, while being sheltered from neighboring houses.

The house consists of a bathroom, kitchen, living room and one bedroom. In the basement there is a living room and a laundry room. The client took the initiative for several sustainable elements, including recycled materials in floors and ceilings, flow heaters for water and three-story windows on the north facade.

The article continues underneath the image.

In this house the wood burning stove is only used once in the last five years

SJELERO: A bathtub with a view provides peace of mind and body. Photo: Adam Waldo / Geoff Prentiss / Rob Skelton

In this house the wood burning stove is only used once in the last five years

LINJERENT: The clean and tight lines add ethical qualities to the bathroom. Photo: Adam Waldo / Geoff Prentiss / Rob Skelton

View and Protection

The land is exposed to wind and weather, so it was a prerequisite to place the house so that the prevailing winds were over the roof of the house.

In this house the wood burning stove is only used once in the last five years

The cabin sheltered from the forest

– The location offers an incredible panorama, so the task was to keep this view while putting the house down in the landscape. And especially this became challenging because there is little protective vegetation in the surroundings, explains Prentiss.

However, the architects found a place on the property where both views and protection were taken care of.

– The homeowner’s basic idea is that nature should shape the landscape with the least possible human intervention, in order to preserve the raw beauty of the place, describes Prentiss.

The article continues underneath the image.

In this house the wood burning stove is only used once in the last five years

LIST: The whole house is characterized by a generous use of window surfaces, which creates bright interior, emphasized by the sparse interior. Here from one bedroom. Photo: Adam Waldo / Geoff Prentiss / Rob Skelton

In this house the wood burning stove is only used once in the last five years

BUILDED CREATURES: The wardrobes are built into the walls, and with the simple door design, it enhances the rigidity of the interior. It is also space-saving. Photo: Adam Waldo / Geoff Prentiss / Rob Skelton

Natural graying of the outerwear

The house has a surface area of ​​over 55 square meters, while the thickness of the walls is at almost 30 centimeters. In both ceilings and walls there is added insulation, and the roof is covered with urban grass, which makes it even more unnoticed into the surroundings.

In this house the wood burning stove is only used once in the last five years

The owner wanted a neat house, the architect gave her a giant toy box

All windows have been transformed into aluminum, while the outer cover is laid in untreated cedar, which is allowed to shine naturally.

– It provides less maintenance, and a house that merges with the surroundings, tells Prentiss.

The article continues underneath the image.

In this house the wood burning stove is only used once in the last five years

NATURALITY: The large windows leave both the light and the surroundings in and make you just want to be seated. Photo: Adam Waldo / Geoff Prentiss / Rob Skelton

In this house the wood burning stove is only used once in the last five years

RENT: The long and stylish kitchen counter invites you to cook. Photo: Adam Waldo / Geoff Prentiss / Rob Skelton

Almost no heating

The San Juan Islands are located on the northwest coast of the United States, close to the Canadian border, but it is still a mild climate that characterizes the area. That, along with the thick insulation in the walls and ceiling and a conscious design to collect the most possible solar energy, adds the premises for the heating of the house. According to Prentiss, the wood burning stove is only used once in the last five years.

In this house the wood burning stove is only used once in the last five years

Do you see where the stairway is hiding?

– And they have never had the need to put on the electric furnaces in the bedrooms.

In this house the wood burning stove is only used once in the last five years

OPEN SOLUTIONS: The plan solution is characterized by few distinctions between the individual departments, such as where the kitchen slides into the living area. Photo: Adam Waldo / Geoff Prentiss / Rob Skelton

In this house the wood burning stove is only used once in the last five years

RAUS WIND US USE: Large windows have been installed at the front of the house, partly to create wide-angle but also to utilize the heat energy in the sun as much as possible. Photo: Adam Waldo / Geoff Prentiss / Rob Skelton

Want to read more such things? Sign up for our newsletter and follow click on Facebook.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker