Architecture

If you drive by, you can not expect to see the house

“We wanted a house with good rooms, few square meters and low maintenance.

If you drive by, you can not expect to see the house

Architecture deals with some aspects of taking a stand. In some contexts, the architect elects to let the dwelling differ from the surroundings, in other contexts, the arrangement is chosen, especially if the house is located in nature.

This residence on Hvasser chose the last. If you drive by, you can not expect to see the house. It makes so little of it, where it is low in the terrain, dressed with grayed-down panel.

Space in the center

The house consists of four building bodies; main house, annexe, greenhouse and carport with wood shed. And in the middle – a rectangular courtyard, the atrium itself.

Large windows face this inner space. This gives the owners views to their own house. And against the sky above the house are small pine cones, far up there.

One way goes to the back of the house, but it is not marked.

– We feel that we live in the woods, the owner tells Britt Bonna Ringerike to click. no.

If you drive by, you can not expect to see the house

Britt Bonna Ringerike wanted a house shielded against the road behind, but who kept in touch with nature. Photo: Niklas Heart

If you drive by, you can not expect to see the house

CLOSED, BUT OPEN: The house consists of several buildings, all of which turn away from the surroundings. Passages between the buildings lead into the atrium itself in the middle. Photo: Niklas Heart

If you drive by, you can not expect to see the house

RESIDENTIAL HOUSE: A covered greenhouse forms the wall of the atrium to the south. The glass walls do not let the sun in, but screens too wind, and makes it possible to enjoy the surroundings outside. Photo: Niklas Heart

If you drive by, you can not expect to see the house

ADDED ANNUAL: The annex that forms the wall of the atrium to the west is intended for overnight guests. The space is covered gravel to minimize maintenance needs without compromising on the natural phenomenon. Photo: Niklas Heart

Good room and low maintenance

If you drive by, you can not expect to see the house

The house is “twisted”

Bonna Ringerike wanted a more suitable house to live for himself and his two youngest sons, Ludvik and Hans.

At the same time, the elders son Kasper Bonna Lundgaard wanted to supplement the architectural education at NTNU with a specific project.

– They needed a house that had good rooms, but fewer square meters and that required little maintenance, he said to clicks. no.

The dwelling should be a place to grow old in and a place to grow up in.

– Hans has Down’s syndrome, and it was particularly important that the house provided for a stimulating and safe upbringing, “explains Bonna Lundgaard..

A multi-layered house

If you drive by, you can not expect to see the house

LONG STRACT AND RIGHT ALLROM: The entrance to the main house is at the end of the room, in the east. The kitchen is located along the long wall facing the atrium. The rause ceiling height corresponds to the extent of the room and ensures that the volume is bright and airy. Photo: Niklas Heart

If you drive by, you can not expect to see the house

PEISESTUE AND DAGAL COVERS: The living room with an open fireplace is located at one end of the room. Next post is a reading girl with space-built bookshelves, a kind of alcove. Opposing the ceiling along the entire long wall, there are built-in cupboards for storing things that you do not use daily. These volumes function as ceiling stalls. Pillows and pink carpet from Hay, the woolen plush Luckyboysunday comes from Eske. Photo: Niklas Heart

If you drive by, you can not expect to see the house

SITTEPLASS: A sofa trap is all the way to make a kitchen counter available as a seat. Photo: Niklas Heart

All these moments pointed towards an introverted house, a home where you could retreat and shield yourself from the surroundings.

Atriumhus Hvasser

  • The house is designated by the architect as an ecological active house. So to speak all the building materials are renewable and environmentally friendly. Construction and cladding are made of Norwegian wood, and the insulation consists of wood fiber.
  • The house is naturally ventilated and fired.
  • Gross area (BRA): 124.5 sqm. Living area (BYA): 244.4 sqm.
  • Energy Consumption: Under 7000 kWh per. year.
  • The Architectural Office of Pacific Development draws up ecological housing projects and ecological villages. They have created a residential area where the housing units are based on Britt’s house.
  • The housing type is also delivered as a single house from Aktivhus Gruppen, active house. no.

– I think many people need a sheltered place where impressions can be processed, Kasper Bonna Lundgaard explains and elaborates:

– I think we can learn from the ancient Romans, who could move away from the street and into the atrium. In this home you can retreat in several layers,.

The outer layer is the natural space surrounding the house.

The plot is fence, so Hans has a simple limit to relate to when he plays in the woods.

The next layer is atrium, a very private, but at the same time public space in the home. Many roads lead in here, just like a square in a city. The building bodies do not hang together, but are separated by narrow alleyways.

Inside there is the room in the main house. Here we find a living room, kitchen and entrance hall.

This room extends throughout the length of the house. No matter where you are located, you have contact with the outside room outside.

Like a snail house

In the innermost layer we find the more private rooms of the house; bedrooms, and children’s rooms.

If you drive by, you can not expect to see the house

BARSKOGHIMMELEN: Barskoghimmelen. Wall panel and ceiling are in white-glass spruce, while the floor is in soap-treated pine. The countertop is made of bedside tables. The kitchen is specially built and the front is made of 22 mm osb-plates. It is really a substrate for use in building constructions. Photo: Niklas Heart

If you drive by, you can not expect to see the house

EATING CARE WITH OVERBYGG: Dining area with superstructure. The dining room furniture consists of a rough furubord and a group of armchairs that radiate carpentry. The refrigerator on the right is built into a niche in the wall. The petroleum blue metal pendant is from HK Living. Photo: Niklas Heart

And, most of all, up a ladder, we find Hans’ private loft.

If you drive by, you can not expect to see the house

EGEN HULE: He has got his own cave on the loft in the children’s room. Photo: Niklas Heart

If the accommodation had been a snail house, this would have been as far as you could come. This zone is fully shielded, but also airy, thanks to the skylights that release daylight from above.

Also the room is ample daylight. Dense glass surfaces face the atrium, and the door is generally open as long as the temperature allows.

– In practice, the atrium acts as an extra room, a non-climateized living space, explains Britt Bonna Ringerike.

Extension of house room

Kasper Bonna Lundgaard explains how the greenhouses and atrium in spring, summer and autumn will be an extension of the rooms in the house.

– The greenhouse shines against the wind, but leaves light, he adds. This gives you some visual contact with the outside of the atrium.

If you drive by, you can not expect to see the house

Untreated outerwear: The outercoat consists of rough, untreated pine, which has received a silver-like gray cutter after only one season. Photo: Niklas Heart

If you drive by, you can not expect to see the house

ENVIRONMENTAL SELECTION: The house is permeated by environmentally conscious choices, and is designated by the architect as an ecological active house. So to speak all the building materials are renewable and environmentally friendly. The Osb plates used in the kitchen consist of furuflis and are an alternative to plywood. Photo: Niklas Heart

If you drive by, you can not expect to see the house

PLANNING: The main house is turning the back towards the north. The room is facing the atrium, while the private rooms are laid in the back. Photo: ILLUSTRATION: Kasper Bonna Lundgaard

Also read:

Check these cool mini-houses

Built house of garbage

Looking for good interior ideas? You can find them in the Inspiration Guide

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker