Architecture

Here is nature the boss

The design of the cabin was planned with regular field trips to check the weather and wind conditions throughout the year.

Here is nature the boss

Here is nature the boss

PROMOTED BUILDING: A small annexe helps define an atrium and shield the outdoor spaces for cold and wind. Photo: Arne Michal Paulsen

Here is nature the boss

ATRIUM: The half moon shape and annexe provide protection against the wind. Photo: Arne Michal Paulsen

Project information

Name of building / project: Atrium cabin at Vardehaugen

Address: Grøttingen / 7170 Åfjord

Municipality: Åfjord Municipality

Completed: November 2008

Builder: Knut Aasarød / Synnøve Matre

Architect: Civil Architect MNAL Håkon Matre Aasarød / Fantastic Norway AS

Architects: Erlend Blakstad Haffner, Civil Architect MNAL Thomas Tysseland, Civil Architect MNAL Sigrid Bjørkum.

Interior Architect: Civil Architect MNAL Sigrid Bjørkum

Consultants: Civil Engineer Øystein Aasarød, Civil Architect Thomas Tysseland

Project Management: Civil Architect Håkon Matre Aasarød / Fantastic Norway AS

Building Management: Hallgeir Vingen

General Contractor: Åbygg AS

Gross area: 77m²

Costs excl. VAT: NOK 1350000

Environment Information

Energy sources: Primary: Electricity / Secondary: Passive solar heating, Woodburning stove

Ventilation (natural, mechanical, hybrid, etc. ): Natural

Material Usage :: Div. timber

Other measures / comments: Own treatment plant (“Vera Compact”), won

Outer walls, ceiling and floor are extra insulated and there is energy glass in windows.

Here is nature the boss

Watch out for Fantastic Norway

The cabin, designed by the architectural firm Fantastic Norway, is located on Vardehaugen, a mountain cliff outermost towards the sea gorge at Grøttingen on Fosen Peninsula.. Tomta is located 35 meters above sea level in a small slope at the top of the rock, with panoramic views in three of the four directions of the sky. The adjoining landscape is dominated by sea, shed mountains, lynghei and a sometimes clogged coastal climate.

International Recognition

Projects from Fantastic Norway became known beyond the national borders and Click. no has written that they as the only Norwegian architectural office were invited to the Venice architecture bureau. The Design Wallpaper Wallpaper is just one of those who describe the Norwegian architects in hot words.

ultimate control and handing

The project with the coastal cabin is a result of the client’s wish for a cabin tailor made for the family, the distinctive plot and the changing climatic conditions in the area. The building is inspired by the urn cluster tune, where flexible hemispherical spaces and a clear social organization are prominent principles.

Location most important

The cabin is like a mountain reef that wakes up to protect itself from the wind. The building body is close to a low mountain wall and favors like an arm hook “around the shiny mountain on the top of the ground. A small annexe helps define an atrium and shield the outdoor spaces for cold behavior and wind.

Lay-out

The kitchen is the backbone of the building and joins the different rooms. From the kitchen area you have an overview of the cottage, the atrium and the panoramic sea view. The bedroom and bathroom are located on the bottom of the property, overlooking the heathland of Vardehaugen.

The living room is located on the top of the site and can be described as an observatory. From here you can see the sea in three directions and enjoy the sunshine from the sofa. The plan is open but still has hooks and sheltered areas and zones that allow you to retreat if you wish.

Also read: A modern wilderness cottage

Protected against the wind

To provide maximum protection of the cabin, the black roof folds down and becomes wall surfaces against the most exposed skies. The wall surfaces are angled so that the wind gets the least possible roof. At the entrance area and living zones, the building is built off and the gross dark walls are replaced with horizontal white painted cladding.

Constructively, the cabin consists mainly of a simple travel structure in wood dressed with royal impregnated pine. The cabin is anchored with steel roofs extending from the bottom edge, via the ring wall to the base mountain.

The design of the cabin was spread over a year with regular excursions to Vardehaugen. This is to get the best impression of Tomta’s varied climatic conditions.

Drawing in the snow

Based on Tomta’s exposed position and the strict requirements of the regulatory plans, neighbors and local authorities were included early in the design process. Several of the drafts were, among other things, drawn in the snow at 1: 1, to visualize the size of the building and the exact location. Local windforms on the site were recorded using deployed wind turbines and in conversations with the residents of Grøttingen.

The observations, combined with Anne Brit Børve’s doctoral dissertation “Houses and House Communities in Climbers, Cold Streams”, became important tools in relation to placement, disposition and design of building volumes.

Also read: Raw design on the pitch

The technical details of the cabin were planned in close dialogue with the contractor “Åbygg AS” and are based mainly on their years of experience in building the coastal climate at Fosenhalvøya.

Wondering what the cabin looks like on the inside? An exclusive interior reporter will arrive in Bonytt a little later this year.

Also read:

Environmentally friendly building materials

Bouncing plates on the wall

Test of Turm

Source: Fantastic Norway

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker