Architecture

Even the angle of the roof is adapted for a special purpose

Here are the environmental and energy losses at an absolute minimum.

Even the angle of the roof is adapted for a special purpose

The number of passive houses rises in Norway, and gradually there has also been so-called plúshus. Unlike passive houses that have a particularly low energy consumption, the house adds energy back to the mains.

Our Norwegian world-renowned architectural office, Snøhetta, has contributed in the design of a plusshus in Larvik. It will initially be used to demonstrate and teach how to build a warehouse with integrated sustainable solutions.

Returns energy

“With optimized architectural qualities and technological solutions, the house meets both living and energy needs,” Snøhetta writes on his pages, adding: “And in addition, the house generates enough surplus energy to charge an electric car through a whole year”.

“Throughout the total life of the building, it will achieve a negative emission. This means that renewable energy production more than compensates for the emissions from material production and operation of the building, “the Norwegian Association of National Architects (NAL) writes about the project on its web pages.

Even the angle of the roof is adapted for a special purpose

LARGE VINDUS FLATS: The use of large window surfaces optimizes light intensity while eliminating the distinction between outdoor and indoor environments. Photo: Paal-André Schwital

Even the angle of the roof is adapted for a special purpose

VOTING: Although it is a modern, and in many ways streamlined houses, emphasis is placed on mood-creating effects. The bricks in the end wall of the atrium come from an old barn. In the other walls there are woodskins, which can also be used to fire in the outdoor fireplace inside the room. Photo: Paal-André Schwital

Gives almost all energy from ground, air and sun

The house is one of the projects that has sprung out of The research center on Zero emission buildings (ZEB), and Snøhetta is one of the partners in the project. The others are Sintef, Brothers Dahl and Optimera.

The entire project is optimized to be as energy efficient as possible. It takes a lot of energy from the ground, through so-called energy sources. The sun further complements energy, both through solar panels and solar collectors. The panels generate electricity, while the collectors collect solar energy for water heating.

The house is also part of the Multikomfort project, which is a standard developed for the optimal living environment now and in the future.

Even the angle of the roof is adapted for a special purpose

SOLENERGY: Direction and angle of the roof are set to maximize the daylight and provide maximum solar power. The swimming pool is heated with surplus heat from the solar system. Photo: Paal-André Schwital

A compromise

One of the premises for the house was that the CO2 accounts should be null and void. There is also a compromise because you also wished that the house should be open to the environment and let daylight into good monn. This was solved by having well-insulated walls and windows with the lowest possible heat loss.

Plus house

  • The house is part of the ZERO Emission Buildings (ZEB) project and is built in collaboration between the Snøhetta architectural office, Optimera and Brødrene Dahl. The last two co-operate under the umbrella Mulitkomfort.
  • The Multicomfort House is built with solutions that are developed and available, but which exceed the standards and requirements that are payable according to current regulations.
  • The house is a plush energy house, which, using high-tech solutions, produces the energy required for daily operation. The energy is taken from sun and groundwater. In addition, there is full utilization and recycling of energy from wastewater.

In addition, the geometry and design of the house was important, so that, among other things, the placement of windows was optimized in relation to solar and climatic conditions.

Material selection was also based on an energy assessment.

“The materials were partly chosen based on thermal characteristics and the ability to keep warm, but also with regard to their ability to create a good indoor climate, air quality and aesthetic qualities,” Snøhetta writes.

Even the angle of the roof is adapted for a special purpose

USE: There is a high level of reuse and short-lived materials. Among other things, poison-free railroad mills are used. Photo: Paal-André Schwital

Even the angle of the roof is adapted for a special purpose

NATURAL MATERIALS: The house has a conscious use of materials. It should, among other things, be non-toxic. Photo: Paal-André Schwital

Focus on good

This is a house where nothing is left to chance. Even the ceiling angle is calculated to the smallest extent. Not 20 degrees slope but 19. And it is done that the solar collectors and solar cells located on the roof will catch up with solar energy. In addition, the house has a slope towards the southeast, to optimize the passive energy production

Even the angle of the roof is adapted for a special purpose

In this house the wood stove is only used once in the last five years

However, although in many ways it is a high-tech housing, the focus has been on creating an intimate atmosphere both inside and outside.

“Use of natural materials (including woodwork in wall panels, doors o. l. ) makes the house look like a warm home, rather than a high-tech research platform, “emphasizes NAL.

Even the angle of the roof is adapted for a special purpose

ACCOMMODATIVE VINKLER: Here you can see clearly how parts of the house are given a slope and the angle of the roof is accurately calculated in relation to optimal solar deposits on the solar cells located on the roof. Photo: Paal-André Schwital

Even the angle of the roof is adapted for a special purpose

SCREEN: Parts of the house have a sloping shape, and this can be seen clearly in the bedroom. Photo: Paal-André Schwital

Brick from old barn

The material uses have focused on the minimum climate impact of materials, which means that the use of concrete is reduced to a minimum and only used in the foundations.

Even the angle of the roof is adapted for a special purpose

You’ll be surprised at how the inside looks

For the same reason, the wood is shortened, and where it has been possible the tree is untreated. And if it has been necessary to treat the wood, you have used non-toxic substances.

An atrium creates a cozy outdoor space, where it is placed among other things a long table and a fireplace. And to enhance the mood, one wall of the atrium is covered with woodskins, while another wall is covered with bricks from an old barn.

“A sense of cabin life, in the world’s most forward-looking housing,” writes NAL.

Even the angle of the roof is adapted for a special purpose

HEAT STORAGE: It was crucial to use materials that had a good heat storage capacity, so it used to be used bricks inside some of the walls. Photo: Paal-André Schwital

Even the angle of the roof is adapted for a special purpose

WATERBOWS HEAT: Much of the heating energy comes from a hot well in the ground, and in the floors on the ground floor there is waterborne heat. Photo: Paal-André Schwital

Gathering Rainwater

The house is 220m² and is located on an old industrial site. In order to reduce industrial rainfall, a landscaped garden has been constructed including swimming pool. This is heated by means of solar collectors. In addition to the pool there is also a wood-fired sauna.

Even the angle of the roof is adapted for a special purpose

People often associate beautiful physical surroundings with meaningful people

As a shelter to the surroundings, a wall of surplus stone has been set up from a nearby breach and a breakfast area on one side of the house is lined with recycled logs.

Rainwater is gathered in a 6000 liter buried tank. This water is used for horticulture and flushing of the toilet.

Even the angle of the roof is adapted for a special purpose

SCRIPTURE: The shape of the house is optimized to make the best use of solar energy. In the wall against the road there is used explosive stone from a quarry in the vicinity. Photo: Paal-André Schwital

Even the angle of the roof is adapted for a special purpose

HIGHER TECHNOLOGY: To make the house as energy efficient as possible, a number of technical installations have been made. Photo: ILLUSTRATION PHOTO: Snøhetta

Want to read more such things? Sign up for our newsletter and follow click on Facebook.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker